twitter logo facebook logo my space logo rss logo

DISCLAIMER – uputstva za ispravak navoda

Generalno, bio bih blesaviji nego jesam da se pravim da ne razumijem kako je “princip površnosti” onaj ključni model ponašanja, nit vodilja i formula funkcioniranja medija 21. stoljeća. Bilo je nekih iznimno zgodnih tabela i ilustracija koje će svjedočiti tome kako se opremi i formi posvećuje 80% pažnje dok ostatak centimetraže otpada na sadržaj. U sklopu novinarskih traženja senzacija ako su samo naslovi u pitanju i ako senzacionalizam privlači više od činjenca i istine, nema se tu štogod puno jesti ni guštati. Žderanje i trpanje vlada, stomak, a poslije jednjak i ostali probani trakt nužno strada. Ista je stvar kod recenzija. Znam da je percepcija zajebana i da je suludo i iluzorno očekivati jednaki pristup svakom djelu ako neki po dva mjeseca, neki dvije, a nei dvadeset godina obrađuju istu ili sličnu formu i materiju…zasićenje je ponekad neminovno. Pogotovo ako plaća kasni ili ako je uopće nema. Stoga, samo bih se ogradio od one situacije u kojoj me zaboli organ za polemiku zbog površnog pristupanja onome što sam nedavno potpisao pod naslovom “Bez Rocka Trajanja”. Ali, prateći neke referentne jednako kao i nerelevantne medijske osvrte i istupe vezano za knjigu samo bih pružio čitateljima unatrag i pro futuro – ispravke netočnih navoda.

1. Bez Rocka Trajanja NIJE knjiga samo o rock glazbi.

Naslov je igra riječi. Knjiga je o SVIM zatečenim glazbenim stilovima Zapadnog Balkana, nevezano za puritance, nostalgičare ili snobove koji jako pate na taj dosadni i stereotipni i izlizani termin “rock glazbe”.

2. Bez Rocka Trajanja JE knjiga plus CD soundtrack kompilacija i glazbena mapa. Nije samo knjiga. I nema nikakve ni podsvjesne ni izvedbeno praktične veze s blog pristupom.

3. Knjiga NIJE autorski pokušaj davanja 100 najboljih nego NAJKARAKTERISTIČNIJIH albuma s ovog podneblja.

Prema teritorijalnom principu izdvojiti presjek najbitnijeg – bilo medijski, bilo osobno, bilo suštinski što se dešavalo otkad je izračuna pop kulture na ovim prostorima. Uz uvažavanje principa žmaraca od ugode ili užasa te objektiviziranja prema originalnosti, kvaliteti, maštovitosti, autohtonosti i inim odrednim elementima – to su kriteriji slaganja portka izvođača i albuma pričem su brojke samo taksativno radi lakšeg praćenja a ne da određuju “boljost” proizvoda i zatečenog.

4. Da, odlično se prodaje u zemlji i prema narudžbama i interesu iz regije – redom Srbija, Slovenija, Makedonija, Bosna. Zasad se čeka u kriznom stožeru reakcija Montenegra i Kosova.

5. Ne, nije Anđelko, nego je Anđelo Jurkas.

6. Da, naravno da je Tatjana Jurić jednako relevantna pisati i dati svoje osjećaje i komentare o glazbi koju sam je zamolio jednako kao i Aleksandar Dragaš ili bilo koji drugi mužikaš ili glazbeni djelatnik jer se ne sjećam da je igdje pisalo ili stajalo osim za Hitlerjugenda da ljudima iz bilo kojeg miljea glazbenog života nije dozvoljeno komentirati, osjećati, percipirati i proživljavati glazbu ako se od nje ne naplaćuju ili ne žive s njom kao izvorom prihoda, bilo fušarskog, bilo redovnog na koji je načelno plaća i porez.

7. 99 kuna je redovna ujedno i cijena s popustom i rasprodajna cijena jer je obzirom na minuli sadržaj i ponudu – pristojna i poštena i prilagođena kupovnoj moći potencijalno zainteresiranog rvackog ili regionalnog kupca.

8. Ne, više nemam ni autorskih ni promo primjeraka. Znači ili knjižare ili pouzećem od izdavača do rasprodaje tiraže i zaliha u skladištu.

9. Da, istina je da imam cca petnaestak rukopisa, što spremnih, a što u nastanku i spremnih za objavljivanje u idućoj petoljetki. Nisu samo publicistika, ima i proze i popularne literature, bastard forme. Izdavači, navalite dok je vruće.

10. Hvala na pažnji. A pogotovo ako uvažite bilo koji od podataka prilikom nekih budućih ili retro osvrta na knjigu, CD i mapu.