twitter logo facebook logo my space logo rss logo

Lova za raspad

Blaženi internet. Najbolji dokaz tektonskih pomaka u svijetu glazbene industrije, osim činjenice da tu i tamo možete blazirati medije kako su Arctic Monkeys, Lily Allen i njihovi sljednici uspjeli dobiti žestoke diskografske ugovore SAMO temeljem linkanja MySpacea, a imate prilično širok pristup neplatežnim materijalima, jest spoznaja kako možete skrenuti pažnju i skupiti respektabilnu bazu istomišljenika pri drukanju za neku svoju stvar. Još ako je ingleštine, samo vam je Bill Gates nazirao kraj. Nedavno je jedan duhoviti mladić imenom James Burns, deklariran kao nezadovoljni fan grupe Weezer, pokrenuo online peticiju za prikupljanje 10 milijuna dolara koje bi ponudio bendu da prekine s radom. Momak je bio rezigniran desetljećem i pol papazjanija i monotononije servirane od strane simpa(te)tičnog očalnika Riversa Cuoma i njegove štreberske družine, da je krenuo u realizaciju svog nauma. Skupio je nebitnih 2000 dolara u vrijeme pisanja teksta.

Rezultat bio prilično zapanjujuć. Dobio je odgovor od članova benda (bubnjar benda je rekao da skupi 20 milja dolara kako bi se de luxe raspali, dok mu je Rivers Cuomo odvratio klasično dosadno kako nema te love zbog koje bi ovaj prestao unjkati), ali i prijetnje smrću od neistomišljenika po pitanju kvalitete odnosne grupe. Oni su na forumu benda reagirali temom “10 Million Dollar Kid: Wanted Dead or Dying” ponudivši istu lovu za glavu klinca. Murija je procijenila da su neke prijetnje malenom bile realna opasnost. Priličnu medijsku pompu momak je dokinuo dokazivanjem o kako se normalnom mladiću radi navodeći: “Volio bih da više fanova ima sličan smisao za humor kao Patrick (misleći pritom na bubnjara grupe Weezer koji je rekao neka skupi duplo od desetke za raspad, op.a). Dobio sam prijetnje smrću, neki su mi poželjeli da dobijem sidu i najiskrenije – sumnjam da bih mogao skupiti 10 milijuna dolara. Presmiješno je sve to postalo.”

Obzirom da kopija ne može efektom slijediti originalnu ideju, ne bih se hvatao praktične primjene, ali na domaćoj bi glazbenoj sceni bilo itekako zanimljivo provjeriti sposobnost zadrtih fanova nekih od izvojalaca da žive s akcijom sličnih namjera. Recimo ovako, sutra startam domenu www.platidaprestanusrati.hr i na njoj izlistam top 10 tuzemnih majstora i meštrica na kojima ih na koljenima molim da dokinu svoju glazbenu misiju u ime svih željnih dana prestanka dosadašnjih tirada, s tom razlikom da im ne bih otplaćivao pretpostavljene tržišne cijene nego koliko bih sam dao za “vrijednost” njihova glazbena postojanja na sceni:

1. Tony Cetinski – 100 kuna
2. Sandi Cenov – 11 kuna
3. Žak Houdek – 55 kuna
4. Luka Nižetić – 25 kuna
5. Severina – 101 kuna
6. Maja Šuput – 33 kune
7. Jelena Rozga – 50 kuna
8. Indira Mujkić – 75 kuna
9. Thompson – 150 kuna
10. Mladen Grdović – 5 kuna

Kako bi tek bilo da se spomenulo onog kakti urbanijeg dijela scene pa se malčice propitalo logike, potrebe trajanja Bareta, Pipsa, Hard Timea, Valjka, Kazališta, Gopčevih, inih pretendenata na visoke kakvosne pozicije?

A onda će neki duhoviti od prozvanih ili njihovih fanova u dijapazonu reakcija (osim ako ne odaberu onu najefikasniju kako se na nametnike tog profila uopće nema potrebe niti osvrtati, već je ignorancija najbolja opacija) pokrenuti kontrasite www.ubijtejerkassa.com ili www.zabranitesupkupisanje.com na kojem će skoro skupiti traženo za odgovor. I potpisnik teksta mu prvi ubacuje kotizaciju od par stotinjak kuna (koliko vrijedi jedan tekst za odnosni medij) za dokidanje daljnjeg rada. Zabava all over. Let`s do it. Namig.