twitter logo facebook logo my space logo rss logo

NAJ 2011.

Onaj je kraj godine pa se ustanovljuju sabirni centri za simo tamo odbrojavanje ovkraj opširoko pop kulture.

Što je vrijedilo čuti, vidjeti, čitati i svjedočiti ako ste bili blizu oka promatrača. Nešto što je ostavljalo traga i ostalo kao vrijedno. Sigurno će biti propusta i nadopuna ali suma sumarum, šuma rastarum, oko ovih stvari je meni srce zaigravalo. Gledalo se filmova, malo manje nego obično, čitalo se i knjiga od publicistike preko do proze do poezije, ali opravdanje je u nevremenu. Slušalo se glazbe odasvuda, kao i obično, nema opravdanja.

Domaće tkivo od štiva je bilo bogatije za ne samo jedan sjajni naslov. Roman prvijenac Merite Arslani “Anđeli će samo zaspati” je toliko nježno i divno puštanje da su žmarci i ježenja bili jedina reakcija. Ekraniacija istog bi tražila nekog sentimentalnog i vještog redatelja. Filmovanje u kinima je uglavnom zaobiđeno osim na press konferencija projekcijama ili iznimim slučajevima u dvoje pa se sjećam samo friških, ali od službenih nepirata “In The Loop” (premda u kinima od 2010.) na DVD-u je bilo totalno sjedanje i sjajna politička zezancija, a kad to ide od lika kojem je politika manje zanimljiva od kačkanja, onda vjerujem ima neke kvalitete i faking težinu. Sve forme povlačenja Jackassa iz prošlosti su bile naj smijehovi godine. Kao i obično, kad stlače životni sumori i tumori, Johnny Knoxville i momci su još uvijek sure shot.

Koncert Sade u Areni je rasplakao ne samo zbog IT trenutka i sjajnog zvuka. Kolega i suradnik Dalibor Grubačević zakopao je kompilaciju svojih orkestracija iz dokumentarnih filmova “Artedox”. Suza suzu potjerala. Čuo sam svega i svačega unutra, od Beatlesa mu najmilijih preko Cavea do Bernsteina. Cinkuši su skupili na CD i DVD onu divotu nastupa uživo i fakat je “Uživancija”, a Vava sa “Cinemascope Blues” završava trilogiju njegovih rycooderizama i minimalističkih komada. Adele je toliko univerzalna i predivna da je naklon preprepre. Nisam nešto silno žalan ni pokošen odlaskom Amy i Cesarie premda pokoj vječni.

Sabralo me i zamolilo za neke medije podastrti albume u formi top liste, pa evo.

Doma:

1. Artedox – DALIBOR GRUBAČEVIĆ (Aquarius Rec)
2. Uživancija – CINKUŠI (Cro Rec)
3. Cinemascope Blues – VAVA (Dallas)
4. Crna kutija – ENI (Dallas)
5. Verbalni delikt – GENERAL WOO (Aquarius)
6. Welcome to Calgary – PEACH PIT (Aquarius Records)
7. Koktel od rakije – KANDŽIJA (Dallas)
8. Ima li budnih – VATRA (Dallas)
9. Pistacio Metallic – THE BEAT FLEET (Dallas)
10. Hit Me – OVERFLOW (s/t)

Vani:

1. ADELE – 21
2. TOM WAITS – Bad As Me
3. FEIST – Metals
4. PJ HARVEY – Let England Shake
5. REM – Collapse Into Now
6. BEASTIE BOYS – Hot Sauce Committee Part Two
7. TV ON THE RADIO – Nine Types Of Light
8. RY COODER – Pull Up Some Dust And Sit Sown
9. ZAZ – Zaz
10. BLACK KEYS – El Camino