twitter logo facebook logo my space logo rss logo

PREMIJERA: IVIČAK moj pop rock stari

Umjesto prigodnih čestitki i svih tih prigodnosti, poklonio bih dio tragova prošlosti koji još nikad nisu vidjeli svijeta otkad je Interneta. Radi se o premijeri You Tube via Facebook dokumentarnog filma kojeg sam 2003. godine snimao u gerilskim uvjetima i s istom takvom priručnom tehnologijom, ali namjera je bila uhvatiti čovjeka i njegov trenutak a ne mu šminkati objektiv. Premijera će biti 31. prosinca 2011. oko podnevnih sati. Otada nadalje na You Tube adresi i Facebook linku. Nadam se da ćete uzeti 20-ak minuta vremena posvjedočiti odlomcima jedne prilično dugotrajne životne priče.

Dokumentarac je o Ivanu Markaču Ivičaku, tada 94.-godišnjem rođaku, preminulom u 101.-oj godini. Liku koji je s crnim sunčanim naočalama vozio bicikl bez problema, igrao šah, hodao stoički, promišljao politiku život, sjećanja, tragedije, citirao Ujevića s velikom točnošću. Bio je hodajuća priča. Lik o kojem je familija imala mišljenje. Nije bio lak uvijek. U tom malom obiteljskom portretu s bakine i materine strane pojavljuje se još dragih ljudi. Vujček Korlin. Lovra, Katica, Cape. I drugi vujci i vunjice. I Bambina. Silno mi je bilo stalo do tog starog Svemirca, kako mu je tepao Lav.

Možda je neka greška u krivom srastanju ali još od srednje škole uvijek sam više volio ostati doma, nalaktiti se na stol, zapiljiti u tu brojnu rodbinu pa do uvečer slušati priče iz starine, usmenu predaju bakovine i djedovine iz familije “kak je negda bilo” nego juriti po birtijama i diskačima pa do 6 ujutro pratiti goste i kužiti mladost kroz par boca alkohola viška. Sorry.

Zahvaljujem pajdašima Lidiji Bajuk i tada El Bahatteeju danas Stivu Kahlini te Dubravku Ex The Ripperu na ustupanju prekrasne glazbe uz čije sam takte mogao uklopiti na VHS opremi snimljene kadrove. Nadam se da kvalitet materijala ne robuje kvalitetu snimke. Od srca je.

Film je premijerno prikazan na nekim javnim projekcijama i emitiran na Danima hrvatskog filma Dvijetisućeineke i na još nekih par smotri domaćeg dokumentnog audiovizualnog stvaralaštva. Neka je traga. Hvala na reakciji.