twitter logo facebook logo my space logo rss logo

Televizija Sanader

I tako to obično biva.

Povijest samo oholima, bahatima, arogantnima ili jednostavno glupima ne bude učiteljica. Od puno puhanja u balone pitanje je samo kada to isti prsnu. Pa bili novogodišnjom dekoracijom ili se puhalo za alkotest. Od puno kićenja perjem paunovi posive, a purani izgube nadutost. Od puno mešetarenja funkcijama, funkcionari se zapetljaju u kadrovskim ili ekonomskim križaljkama, pa pogriješe u preračunavanju. Od puno politiziranja političari izmaknu dodir s realnošću i kao najveće državne medijske zvijezde često strelovito bez padobrana padnu na tjeme strgajući ionako deformirane i posvijane kičme. I tako se posve nenadano prednovogodišnji i božićni TV program pretvorio u kratkotrajnu dokumentarističku seriju radnog naziva “stazama zdravije demokracije” dočim su redakcije medijskih kuća opet proklinjale bivšeg premijera države tražeći naknadu za dežurstva i prekovremene sate.

Ćopilo ga u uskom vremenskom pripetavanju na izlasku iz države baš na dan borbe protiv korupcije, naravno da simboliku nije trebalo navlačiti. Ne dalo mu vezu za `Meriku, naravno da simboliku nije trebalo navlačit. On kaže nije bježao već poslovno putovao, naravno da simboliku nije trebalo navlačit. Interpol i FBI su surađivali s MUP-om i naravno da simboliku nije trebalo navlačiti. Stvari su toliko izmakle kontroli da je medijsko nebo jednostavno otvorilo usta stvarajući crnu rupu koja će usisati i svoju donedavno najsjajniju zvijezdu ne bi li ostatak svemira imao što za komentirati prilikom objeda ili večera.

Ali je činjenica i ono što govore neangažirani advokati Numero Uno Čovjeka u zemlji ako je do zafrkancije s postavljanjem face u onu karikiranu kaubojsku “Wanted” tjeralicu. Nitko nije osuđen niti kriv dok mu se ne dokaže da nije nevin, dočim se u našoj državi bar medijski zanemarilo išta o pravima čovjeka i građanina pa zvao se on Brother Sanader Parader ili netko treći. Mediji pretpostavljaju da građanima treba jedino senzacija a senzacijom su u pravilu samo naslovi s tri uskličnika iza naslova u kojima se bez porote, suđenja i uglavnom temeljem indicija ljudima ujedno i vijeća i sudi i presuđuje – pa tako i ovi koji prodaju naslove ili saborsko opozicione uzvike “Sanader – da capo od organiziranog kriminala u Hrvatskoj” ne računaju na posljedice i pravne konstrukcije o presumpciji nevinosti, ma kako se twistanjem ili swinganjem doimalo da su krivi i po logikama Agathe Christie.

Kažu teoretičari sljedeći je Bandić. Negdje među recima hajke za Sanaderom zametnulo se Merčepa kojem se nakon dvadesetak godina uspjelo napakirati ponešto bitnih indicija da nije baš samo branio domovinu. Pašaliću se nikad nije našlo dovoljno soli ili je na vrijeme amputirao rep. Petra Sanader za to vrijeme glumi u Americi, a Bruna je uz mamu Mirjanu. S pokojim milijunom s računa. I vjerojatnom puricom s mlincima na stolu. Kao da je to ikoga briga. Djevojka je lijepa pa isto tako lijepo i može.

Nisam baš siguran da smo među morem kičastih zvijezdica s još okićenijih borova, priča o Djedama i Bakama Mrazovima, ponekim filmskom reprizama i premijerama očekivali takav TV program. Da je bar do urednika a ne do vrhunski ironične rvacke stvarnosti.