twitter logo facebook logo my space logo rss logo

VOLIM TE - zbirka pjesama

VOLIM TE omot knjige

Podaci o izdanju:

Izdavač: DOP Produkcija
Format: 10,5 x 21 cm
Broj stranica: 111
Cijena: 66 kn

Mogućnost kupnje knjige:
- Narudžbom od izdavača/autora putem e-maila: pr@angelojurkas.com
- Na promocijama, u boljim knjižarama i trgovinama lakopotrošne, ali nadam se, ne bezvrijedne robe...

U PRODAJI OD 01. VELJAČE 2012.
Narudžbe putem e-maila: pr@angelojurkas.com

Predgovor/uvod:

"Volim te" je zbirka stotinjak pjesama i poezije poznatog publicista te glazbenog autora koja svojim slobodnim stilom, sirovim stihom i direktnim verbalnim striptizom poziva na ljubav i mami na opredjeljenje za, a ne protiv ljubavi, ma kako ona ponekad bolna bila.

Autorov svijet intime je prosut pred čitatelje razoružavajuće nježnim, duhovitim i dirljivim stihovima. Naslovi poput "Gdje počinje svijet?" ili "Otkad te nema" izazivaju žmarce i suze jer rijetko se kad srećemo s toliko iskrenim, direktnim, beskompromisnim, strastvenim pristupom.

Jurkasovo štivo "Volim te" je svojevrsno pomirenje sipanja zapisa uličnog pjesnika i najromantičnijeg renesansog pisca, pod pretpostavkom da se renesansa događa u 21. stoljeću. Nešto je između dva Charlesa, Baudlairea i Bukowskog, jedine pjesme Mome Kapora "Rat" ili poezije Antuna Branka Šimića.

Pjesme su pune ritma, riječi vrludaju od rima do nevezanog stiha, rečenice su povremeno divlje, povremeno divne, povremeno namjerno patetične, svakodnevne i susjedne. Neke od njih su već uglazbljene, a neke će biti na novim albumima. Neke će zauvijek ostati papiru ili internetu.

Recept za strast ne postoji, netko je ima, rađa se s njom, a ako su pjesme o ljubavi pisane s mišlju na konkretnu osobu radi se o vrlo sretnoj ženi ili djevojci. Ako je pak posvećena generalno ženskom rodu, čini se da čitateljice imaju kandidata za novog omiljenog pjesnika.

Iznimno čitljiv i tečan, svakodnevan, a opet izazovan i razoružavajući u svojoj iskrenosti i posvećenosti stihova. Njegove su pjesme i rečenice po formi nesvrstane, dugačke su, kratke su, obgrljene, svezane, slobodne, ali prvenstveno iznimno životne, pune krvi i mesa. Pune sadržaja i lijepih impresija. On baca stihove kao slikar koji izbacuje svoje najtoplije boje. Kada bi se više ovoliko srčanih pjesnika pojavilo na sceni za poeziju ne bi bilo niti krize niti recesije i mogli bismo s pravom govoriti o novom uzletu umjetnosti lijepo pisane i proživljene riječi. Njemu naprosto vjerujete, dajete mu se istom strašću kako se on prosuo pred vama".

(Ljerka Bralić, prof. hrvatskog i književnosti)

Reakcije čitatelja:

"Nježnost je dobila novo ime, a dirljivost prezime. Prekrasne pjesme iz lijeve i desne klijetke..."
(Ivana L., Zagreb)

"Kad ste zadnji puta sreli ili čitali čovjeka koji potpuno zaneseno i naivno vjeruje u ljubav? Iskrenije od ovoga ne može. Hrabro je ogoliti sebe u svijetu u kojem svi skrivaju fige ili nose maske."
(Krunoslav P., Rijeka)

"Vrlo strastveno, poetično i dirljivo"
(Zorana S., Beograd)

"Ne plačem baš često, na poeziju nikad skoro, ali Jurkasove pjesme su me dirnule posred srca…"
(Damir M., Zagreb)

"Poezija? Ne, ovo su komadići života. Tužnog, zabavnog, duhovitog, punog ljubavi i nade"
(Nina P., Ljubljana)

Nota o autoru:

Anđelo Jurkas je publicist, medijski djelatnik, urednik, izvođač, pop kulturni novinar.
Lik koji zapisuje i izvodi riječi u formi stihova. Nekad izaziva rimu, ponekad ne. Piše sirovo, pušta riječi da se liju iz sreće ili tuge. Osjećaje ne polira, ne brusi, ne filtrira. Namjerno ostavlja riječi kako izlaze iz srca. Ne briše, ne baca u smeće niti recycle bin. Neki to nazivaju poezijom, neki ne. Nekima se sviđa, nekima ne. Vjeruje u ljubav i brani je da mora nužno biti patetična ako je iskrena. Bori se za ljubav cijeli život, naivan je, glup, nenaučen, neprilagodljiv po pitanjima brzopoteznih standarda 21. stoljeća.

“Volim te” je prva zbirka pjesama, sazdana od kompilacije radova nastalih uglavnom u 21. stoljeću, po jeseni, zimi, ljetu i proljeću.

Objavio je dva solo izdanja: knjigu, glazbenu mapu i kompilacijski album “Bez Rocka Trajanja” (Znanje, 2010.) i “Soundtrack života” (Znanje, 2011.) knjigu i autorski album glazbe. Također učestvovao u nekoliko grupnih zbirki poezije i proze mladih autora. Nagrađivan mimo pohvala učiteljica iz srednje škole i palaca gore znanih i neznanih ljudi na Facebooku ili komentara osoba s imenom i prezimenom na ostalim društvenim mrežama, medijima ili osobnim susretima. Naivno vjeruje kako riječ, kad je iskrena preslika osjećaja, u zemlji neinteresenata za poeziju, stihove i arhaično štivo, ipak može pronaći nekoliko stotina do tisuća čitatelja koji će cijeniti rad kupnjom i poklonom najdražima za rođendane, slavlja, Valentinova i ine prigode.